Mâncare cu ficat de pui si legume
Probabil vei fi surprinsă de această rețetă, dar ascultă-mă! Am crescut în România cu o abordare de tip „nose-to-tail” (mănâncă tot animalul). Am mâncat FOARTE MULTE organe și, sinceră să fiu, întotdeauna mi-au plăcut mai mult decât carnea obișnuită, mușchiul, cum ar fi pieptul de pui sau mușchiulețul de porc. Organele mele preferate au fost întotdeauna creierul si ficatul :))
Din punct de vedere nutrițional, organele nu doar că aduc diversitate în alimentație, dar oferă și beneficii nutritive semnificative.
Carnea de organe conține retinol sau vitamina A, esențială pentru dezvoltarea celulelor imunitare și pentru o funcție sănătoasă a barierei intestinale. Nivelurile inadecvate de vitamina A pot duce la o funcționare anormală a sistemului imunitar, scăderea toleranței și un risc crescut de boli autoimune. Carotenoizii din plante, cum ar fi beta-carotenul, pot fi convertiți de enzimele intestinale în retinol, forma activă a vitaminei A. Cu toate acestea, în funcție de sănătatea intestinului tău, capacitatea de a converti carotenoizii din plante în retinol poate fi redusă cu până la 70%.
Carnea de organe este o sursă excelentă de vitamine din complexul B, inclusiv vitamina B12 și folat. Mulți oameni au un deficit de vitamine B, ceea ce duce la un risc crescut de neurodegenerare, declin cognitiv, niveluri scăzute de energie, detoxifiere deficitară și boli cardiovasculare. Ficatul, în special, este o sursă foarte bună de vitamine B și fier ușor digerabil și absorbit.
Consumul de ficat este recomandat femeilor care au încă menstruație, în special în prima săptămână a ciclului lunar.
Aproximativ 35% din populația lumii suferă de deficit de fier!
REȚETĂ
Ingrediente
900 g ficat de pui
1 ceapă roșie medie, tocată
5 căței de usturoi, tocați
2 morcovi medii, tocați
2 tulpini de țelină apio, tocate
1 ardei roșu, tocat
1 ardei mov, tocat
225 g fasole verde curcubeu, tocată
1 conservă de roșii tocate
1 linguriță cimbru uscat
3 frunze de dafin
1/2 linguriță piper negru măcinat
2,5 lingurițe sare roz de Himalaya
120 ml apă
2 linguri oțet de mere
2 linguri ulei de avocado sau untura animala
Pătrunjel proaspăt sau vlăstari pentru decor
Instrucțiuni
Spala si preteste ficatul de pui. Curată si toaca toate legumele;
Încălzește uleiul/untura într-o oală, adaugă ceapa, usturoiul, cimbrul, piperul și frunzele de dafin și călește timp de 2 minute, amestecând ocazional;
Adaugă morcovii, țelina, ardeii și fasolea verde și călește încă 5 minute, amestecând ocazional;
Adaugă roșiile tocate, ficatul de pui și apa, amestecă bine și lasă să fiarbă la foc mediu timp de 15 minute;
Adaugă oțetul de mere și sarea, amestecă bine și mai lasă să fiarbă încă 5 minute;
Servește decorat cu pătrunjel proaspăt sau vlăstari.
Poftă bună!
Ca de obicei, acestea sunt gândurile și ideile mele, nu sfaturi medicale. Te încurajez să îți creezi propriile rețete sau să cauți unele care se potrivesc nevoilor tale. Eu doar îmi împărtășesc rețetele, cu speranța că voi inspira pe unii dintre voi să facă alegeri alimentare mai sănătoase.
Te rog să reții că avem cu toții nevoi nutriționale diferite și că alimentele ne afectează în moduri distincte. Dacă nu ești sigur(ă) care sunt cele mai potrivite alimente pentru tine, nu ezita să programezi o consultație telefonică gratuită.
Multă sănătate,
Ioana