Lămâi fermentate

Când “life give you lemons” poți sa faci limonadă sau poți să faci lămâi fermentate.

Lămâile fermentate sunt un ingredient de bază în bucatariile din Africa de Nord și ocupă un loc important în bucătăria marocană, unde sunt adesea asociate cu preparate din pui sau pește ori adăugate în tagine (tocană) gătite lent, pline de savoare. Ai rețeta mea de pui marocan aici.

Aroma lămâilor conservate este intensă, sărată și acră, și poate fi folosită pentru a prepara sosuri sau vinegrete.

Coaja este deosebit de valoroasă, pierzându-și amăreala în timpul fermentației și dezvoltând o aromă umami, acrișoară, sărată și florală, perfectă pentru o varietate de preparate - poți sa o tai subțire pentru salate.

Zeama eliberată din lămâi în timpul fermentației poate fi adăugată în apa ta zilnică pentru un plus de nutrienți, pentru sosuri, sau folosește o linguriță în limonada ta de vară.

REȚETĂ

Ingrediente

  • 10 lămâi, organice sau din grădină

  • 1/2 cană sare roz de Himalaya

Instrucțiuni

  • Pune o lingură de sare pe fundul borcanului;

  • Spală lămâile dacă este necesar. Taie vârfurile lămâilor fără să expui miezul. Crestează lămâile pe lungime în patru, fără a le tăia complet, astfel încât sferturile să rămână unite la bază;

  • Presară 1/2 linguriță de sare în interiorul fiecărei lămâi și așază-le strâns în borcan;

  • Apasă bine lămâile în borcan pentru a elibera sucul. Sucul de lămâie și sarea se vor combina, formând o saramură care să acopere complet lămâile;

  • Așază o greutate peste lămâi și închide borcanul.

  • Lasă lămâile la fermentat timp de cel puțin o lună înainte de a le consuma. Ele trebuie să fermenteze suficient de mult încât partea albă să își piardă amăreala.

    Poftă bună!

Ca de obicei, acestea sunt gândurile și ideile mele, nu sfaturi medicale. Te încurajez să îți creezi propriile rețete sau să cauți unele care se potrivesc nevoilor tale. Eu doar îmi împărtășesc rețetele, cu speranța că voi inspira pe unii dintre voi să facă alegeri alimentare mai sănătoase.

Te rog să reții că avem cu toții nevoi nutriționale diferite și că alimentele ne afectează în moduri distincte. Dacă nu ești sigur(ă) care sunt cele mai potrivite alimente pentru tine, nu ezita să programezi o consultație telefonică gratuită.

Cu sănătate,
Ioana

Previous
Previous

Pui marocan cu lămâie si stafide

Next
Next

Tataki de ton Roșu